Slaaptekort bij kinderen verhoogt de kans op overgewicht

Nieuw onderzoek uitgevoerd door Professor Ed Mitchell, van de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland heeft aangetoond dat kinderen die niet voldoende nachtrust krijgen, meer risico lopen op overgewicht en gedragsproblemen.

De studie onderzocht bijna 600 kinderen. De duur van de slaap werd opgemeten met behulp van een methode die het slaap-waak patroon registreert door het vastleggen van bewegingen tijdens de nacht. De studie onderzocht het slaappatroon van kinderen in vier stadia van hun jonge leven: bij de geboorte, op de leeftijd van één jaar, drie en half jaar en zeven jaar.

De gemiddelde tijd dat kinderen in bed liggen bedroeg 10,1 uur. Kinderen die minder dan negen uur per nacht sliepen hadden drie keer meer kans op overgewicht of obesitas en ontwikkelden een toename van 3.34 procent lichaamsvet. Een te korte nachtrust werd ook in verband gebracht met gedragsproblemen en emotionele overgevoeligheid.

Het is dus van groot belang dat kinderen voldoende slapen en ook goed slapen. Een kind dat voldoende nachtrust krijgt, zal de dag doorgaan met een lach op het gezicht en zal beter presteren op school. Een kind dat moe is zal lastig zijn en minder goed meewerken op school. Op tijd in bed is de boodschap!