Traditioneel stelt men dat jicht veroorzaakt wordt door te veel ‘rijke voeding’. Hiermee bedoelt men veel vlees, wijn,… Recent onderzoek toonde aan dat men nu ook met een ‘nieuwe’ factor dient rekening te houden namelijk de frisdranken of softdrinks. In een recente Canadese studie, uitgevoerd op meer dan 40000 mannen, stelden onderzoekers vast dat het risico op jicht verdubbelde bij diegenen die twee of meer glazen dronken per dag. De oorzaak hiervan is te vinden in de grote hoeveelheid fructose die aan deze dranken wordt toegevoegd. Dit leidt ondermeer tot een verhoogd urinezuurniveau in het bloed.
Bron: Hak AE, Choi HK. Lifestyle and gout. Curr Opin Rheumatol. 2008 Mar; 20(2): 179-86. Review. Choi HK, Curhan G. Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. BMJ 2008 Feb 9; 336(7639:309-12. Choi JW et al. Sugarsweetened soft drinks, diet soft drinks, and serum uric acid level: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arthritis Rheum. 2008 Jan 15; 59(1): 109-16